Magasinet

Slik etablerer du gode treningsrutiner

Gode treningsrutiner skapes når treningen har blitt en vane, og det er blitt en del av din hverdag. En rutine defineres som:

Rutine er en ferdighet som man har fått ved øvelse og erfaring, en arbeidsplan, eller det som tilhører den vanlige, daglige tjenesten, som et rutineoppdrag eller en rutinetokt.

Store Norske Leksikon (2020)

Hvorfor vil du trene?

Før du setter i gang med trening må du vite hvorfor du ønsker å trene. Er det for å få mer energi i hverdagen? Ønsker du å bevege og vedlikeholde kroppen i en stillesittende hverdag? Kanskje du vil få en sterkere kropp, og bedre psyke? Vil du gå ned eller opp i vekt?

Dette er ditt "hvorfor". Uten klarhet i dette, vil det ikke være bærekraftig å trene. Du vil over tid ikke klare å fortsette å trene, uten en klar grunn bak handlingen.. Når du vet hvorfor, er det på tide å etablere gode treningsrutiner, som gjør at du lykkes over tid!

Fem steg mot gode treningsrutiner

1. Sett deg et mål

Et mål må være SMART(e); Spesifikt, målbart, ambisiøst, realistisk, tidsbestemt og evaluerbart. Et eksempel på et slikt mål kan være:

"Klare 10 armhevninger på tærne innen 1. januar" - dette er spesifikt, målbart, ambisiøst om du i dag kun klarer 1-3, og satt i et realistisk tidsrom. Målet er evaluerbart, da du se fremgangen din etter perioden og justere til neste treningsmål. Kanskje det er noe du vil gjøre annerledes neste gang?

2. Planlegg

Nå når du har treningsmålet ditt, er det på tide å planlegge hvordan du skal nå det. Hva må du gjøre for å nå målet? Hvor ofte må du trene og når kan du øke intensiteten? Skriv det ned i en treningsplan.

Vi hjelper deg gjerne å sette opp en plan! Sammen med personlig trener, jobber du målrettet og systematisk mot et mål dere setter sammen. Delmål og kontinuitet er ofte nøkkelen for suksess.

3. Prioriter

Alle har tid til å trene, det handler heller ofte om prioritering. Trening trenger ikke å ta lang tid, 15 minutter x 2 ganger i uken er bedre enn ingenting. Du må tilpasse øktene til ditt liv, dette er din tid som du skaper ved å planlegge det inn i kalenderen.

Snakk med de rundt deg, fortell dem om målet ditt, og forklar hvorfor denne tiden er din tid til å trene. Kanskje du heller skal ta med deg venninnen din på treningssenteret isteden for kafé? Kanskje du kan sykle eller jogge til jobb?

4. Spis

Næring er ekstremt viktig, så sørg for at det ikke er mat og energinivået som ødelegger for økten. Men planlegg maten for trening. Det vil si, dersom du skal trene rett etter jobb eller skole, ta med det er lite måltid du kan spise mellom lunsj og middag. Da slipper du å måtte utsette eller droppe økten fordi du har tom mage, og du har nok energi til å prestere på trening.

Om du trener på morgenen, og foretrekker å ta deg en løpeøkt før du spiser frokost, så planlegg heller en god frokost til etter økten. Det handler om å finne det som fungerer for deg, og pass på at du har nok mat til at kroppen får den næringen den trenger til å vedlikeholde treningsvanene over tid.

5. Loggfør

Skriv ned øktene på mobilen, i en treningsbok eller på datamaskinen. Slik måler du enkelt fremgangen, og kan se tilbake på alle øktene med mestring.

Det er viktig å sette pris på reisen, og være stolt over alt du klarer. Da holdes motivasjonen oppe og du klarer å nyte reisen mot målet. Lykke til!