Magasinet

5 øvelser for håndstående

Lyst å lære håndstående? En utfordring mange har når du skal lære å stå på hender er frykten for å falle, og som et resultat blir mange værende i en slags banan-form som kan oppleves tung i korsryggen. Det som kan ha skjedd da, er at man ikke klarer å koble på kjernemuskulaturen i øvelsen.

Å stå på hender kan være en gøy øvelse å sette seg som mål over tid. Det krever at du øver og begynner på rett nivå, og utvikler deg derfra. Her kommer 5 øvelser for håndstående.

Vi anbefaler at du skal føle deg trygg i en øvelse, før du går videre til neste nivå. Om du føler deg trygg i kråken, kan du bevege deg videre til omvendt V og øvelse mot vegg, før du til slutt øver balanse ved hjelp av vegg eller partner.

OBS: Dersom du har høyt blodtrykk konsulter med legen din før du begynner på øvelsene.

5 øvelser for å lære å stå på hender:

1. Oppvarming av håndledd

oppvarming håndstående håndledd, 5 øvelser for håndstående

Stå på alle fire, og plasser hendene rett under skuldrene. Spre fingeren og press hver fingertupp ned i underlaget. Roter hendene litt og litt til du kommer 90 grader rundt. Og gå tilbake. Dersom det er for tungt for deg å stå på alle fire, kan du flytte hendene nærmere knærne for å få mindre belastning. Om det er for lett, kan du øke vanskelighetsgraden ved å strekke mer ut i hoftene og flytte hendene lengre vekk fra knærne. Gjør øvelsen i 1-2 minutter.

2. Kråken

5 øvelser for håndstående

Dett er en balanseøvelse for armene, som lar deg kjenne hvordan det er å holde hele kroppsvekten din gjennom håndflaten. Du starter med en dyp knebøy, plasser så hendene i bakken med pekefinger frem. Så lener du deg over hendene dine, knærne dine skal være så høyt opp på overarmen som mulig. Hold blikket fremover for å unngå følelsen av å falle fremover.

Prøv å løfte av en og en fot, om dette går fint, kan du prøve å løfte av begge bena fra underlaget. Når du finner balansen, forsøk å holde stillingen i 1-2 inn- og utpust.

3. Fra omvendt V til håndstående

5 øvelser for håndstående

Om du har en treningspartner eller et familiemedlem som kan hjelpe deg, er denne øvelsen super for å mestre håndstående.

Start i en V-form, med hender og føtter i bakken. Løft av ene foten, og legg den i hånden til partneren din, som holder imot på undersiden. Bruk kraft til å presse foten ned i hånden, så du får oppdrift og motsatt fot forlater underlaget.

Nå kan du begynne å jobbe med kjernen din, for å selv klare å flytte setet opp over skuldrene dine - ved hjelp av egen kjernemuskulatur. Ta en pause og forsøk med motsatt fot. Når du er komfortabel med å ha setet over skuldrene kan du begynne å flytte beina opp.

4. Finn en vegg

Finn er vegg og sett deg ned foran veggen. Mål opp avstanden med ben-lengden din, ved å plassene fotsålen i veggen. Om du syns det er for nærme kan du ha litt større avstand.

Snu deg så opp ned som en L-from, med beina opp etter veggen. Begynn å lek deg med å holde balansen, på hendene dine. Pass på at du har vekten i hendene, og at du klarer å bære kroppen din gjennom hendene. Begynn å bevege deg litt inn mot veggen, ved å flytte hendene dine nærmere veggen, og føttene høyere opp på veggen. Til slutt står du opp ned! Nå kan du forsøke å lette en og en fot for å finne balansen.

5. Finn balansen

balanse håndstående, 5 øvelser for håndstående

Med en partner utfør øvelsen fra punkt 3, men nå lar du partneren slippe beina, men holder en arm på hver side av føttene, for å bistå med balanse. Du prøver å stå rett opp og ned, og om du skulle falle vil partnerens armer ta deg imot. Partneren skal kun støtte den ene foten, slik at du har muligheten til å komme deg ned igjen når du måtte ønske.

Hvorfor stå på hender?

  • God balansetrening
  • Du får trent opp koordinasjonen din
  • Mange muskler blir aktivert i en øvelse
  • Du lærer å koble på kjernen
  • Det gir en enorm mestringsfølelse

Å lære å stå på hender tar tid og tålmodighet, prøv deg frem med de ulike øvelsene, og juster til ditt nivå.

Lykke til!