Magasinet

Ikke tro på enhver idiotisk tanke hjernen sender deg!

Treningssenter kulturen har globalt sett fått en større innpass i vår hverdag. Vi som mennesker har blitt mer familiære med det å trene for å beholde og forbedre vår helse. Likevel er det svært mange av oss som ikke er fysisk aktive. Når vi vet at fysisk aktivitet påvirker oss i så stor grad, både når det gjelder våres hjerne og kropp. Hvorfor er det da 75% av Norges befolkning inaktive? Er det blitt typisk norsk å være inaktiv?

Den late hjernen

Vår hverdag er styrt av "letthetens tyranni", vi trenger ikke lenger bevege oss, vi kan kjøre over alt, maten kan vi få servert på døren, på flyplasser blir vi fraktet som postpakker på et samle bånd, stoler til å sitte på, vi ser med lengsel på de mennesker som blir kjørt rundt på flyplasser – å tenk om det var meg som fikk sitte på!

Dette er ikke noe nytt fenomen, men ikke alle tenker på at dette påvirker vår hjerne. Evolusjonen har jo utviklet den til å tenke at vi må spare på energien vår, for i fortiden var vi jo jegere og sankere, og da fikk vi nok mosjon. Hjernen har ikke hengt med i utviklingen, den er fremdeles innstilt på «sparebluss»

Her er det selvfølgelig mange parametere som er gjeldende, men jeg tror vi må evne å se innover oss selv og ikke legge all skyld på eksterne faktorer.

Hvordan kan vi lure hjernen vår? Hver dag har vi tusenvis av nyttige og unyttige samtaler med vår hjerne. Hva om hjernen våres tar feil, den sier – jeg har prøvd alt – men det virker ikke?

Vi lærte våre barn å gå når de var små, hvor mange sjanser ga vi dem? Skulle vi ha stoppet opp når de kom til x antall ganger – nå har du prøvd nok – det får jammen meg holde: Du får krype resten av livet!  Nei sier vi, prøv til du får det til.

Har vi glemt dette når det kommer til endring av våres egne vaner? Har du gitt deg selv nok sjanser til å endre din livsstil?

Jeg treffer mange mennesker i min jobb som forteller at de har prøvd å bli mer fysisk aktive!  De vet at fysisk aktivitet virker, men får det liksom ikke til. Jeg er overbevist om at det er hjernen som lurer dem. Må vi virkelig tro på det vrøvlet som hjernen forteller oss?

Hvilken effekt hadde det hatt om vi sier til vår hjerne at jeg «skal gjøre», i stedet for å si: «jeg burde prøve» bli mer aktiv.

La oss «skal gjøre » litt mer i hverdagen. 

Trening på resept

Trening og fysisk aktivitet skulle vært på blå resept. Det skulle stått på reseptblokken fra legen "tas 3 x pr uke sammen med andre – bli lett andpusten – tren styrke"

Bivirkningene er få om så fraværende.

Dette kan være vanedannende -og vår hjerne elsker vaner. 40-50% av alt det vi gjør i hverdagen er styrt av vaner.

La oss alle møtes på treningssentrene, der kan vi endre våre vaner, bli mer sosiale, snakke med hverandre og fremme vår helse.  

Ha en god økt folkens!