Magasinet

Veien tilbake etter utbrenthet - trening ble medisinen

Trening og karrierebytte virket som medisin mot utbrenthet for personlig trener Nina Glosli. Nå hjelper hun andre i samme situasjon.

For litt over åtte år siden sa det stopp for Nina. Hun hadde hatt en lang periode med forkjølelse og influensa om hverandre, og følte seg helt utmattet.  Hun forsøkte først å ta en to ukers ferie, men kreftene kom ikke tilbake. Etter et besøk hos fastlegen ble det klart hva som var galt.

– Han ville sykemelde meg umiddelbart. Jeg strittet imot, men innså etter hvert at han hadde rett, sier Nina.

Kroppen var rett og slett for utmattet.

Tøff vei tilbake

Det viste seg å bli en lang vei tilbake til arbeidslivet. Faktisk et helt år. For å komme tilbake i form gikk hun tre dager i uken til samtaler og tilpasset trening. Sakte men sikkert ble hun sterkere, men helt tilbake på det nivået hun var, er hun ikke enda.  

Ny karrierevei

Før hun traff veggen hadde Nina jobbet som butikksjef i mange år. Men kroppen hadde sagt klart fra om at butikkjobbingen ble for krevende og ga for lite tilbake. Hun bestemte seg for å prøve noe nytt.

Hun hadde alltid hatt interesse og stor glede av å trene. Å kunne kombinere dette med det hun faktisk likte med butikkjobben gjorde valget enkelt. Hobby skulle nå bli levebrød. Når kreftene sakte, men sikkert kom tilbake dukket ideen om å jobbe for oss i Vestby opp. Nina utdannet seg derfor til personlig trener og jobber nå som gruppeinstruktør, PT og i med kunder i resepsjonen.

Personlig trener Nina viser markløft
Nina brukte treningen som medisin mot utbrentheten

Ingen fasit for utbrente

Nina har stor tro på at fysisk aktivitet og trening hjelper når man er utbrent og sliten, men er samtidig bestemt på at det ikke finnes en fasit. Det er viktig å lytte til kroppen, men fysisk aktivitet har vist å ha en god effekt på utbrenthet.

Hun mener også at det er særdeles viktig at du tilpasser treningen. For enkelte er det nok å gå en tur, gjerne i naturen og lytte til stillheten. Andre klarer kanskje yoga-inspirert trening hvor de lærer pusteteknikker og kontroll over egen kropp. Og noen klarer sikkert også ordinær styrketrening og lett utholdenhetstrening. .

Tok en pause fra treningen

Selv tok Nina en pause fra treningen i en periode, før hun trente seg tilbake med ulik type trening.

– Før hadde jeg utelukkende trent hard styrketrening og tøffe gruppetimer. Nå varierer jeg mer.

– Jeg liker spesielt TABATA-timene og styrketrening godt, fordi jeg da trener hele kroppen. Viktigst er det å lytte til kroppens signaler. Jeg trener når jeg har overskudd, og hviler når jeg må, sier Nina.

Ninas beste råd til utbrente, er at de får profesjonell hjelp på alle plan. Det fikk hun gjennom såkalt Arbeidsrettet rehabilitering – et tilbud Stamina Helse har gjennom samarbeid med NAV.

Dette er et dagtilbud for sykemeldte og andre som trenger hjelp til å takle en krevende jobbhverdag, eller for å komme tilbake i arbeid.

Her får du hjelp av et tverrfaglig team, med for eksempel en personlig trener som vil skreddersy en plan for deg. I tillegg til planen vil du ha noen som støtter deg underveis.

Her får du Ninas tre tips til trening om du er utbrent

  1. Lytt til kroppen og ikke tren for hardt. Er du utbrent er kroppen sliten, og det er nødvendig med tilrettelagt aktivitet som er akkurat passe krevende.
  2. Oppsøk noen som kan jobbe sammen med deg på utfordringene. En hjelper som for eksempel en PT eller annen med erfaring på lignende utfordringer. Her vil du kunne få god oppfølging av noen med erfaring, og du vil få veiledning for når det er riktig å slakke ned.

    Sørg for at du også har rådført deg med fastlege eller annet helsepersonell.
  3. Bruk naturen, og bruk tid på å være rolig. Å gå turer i skogen er alltid god medisin for både kropp og sinn.

Alle utbrente kan og bør trene, nøkkelen ligger i å tilpasse treningen.

Nina Glosli Edvardsen, personlig trener