Magasinet

Slik lærer du armhevinger – fra knærne til tærne

Armhevinger er blant de mest kjente styrkeøvelsene, og det er ikke uten grunn. Lær hvordan du gjør armhevinger her.

Derfor bør du gjøre armhevinger

Push ups er en skikkelig god øvelse for å bli sterkere i musklene ytterst på skuldrene, brystmusklene og triceps (deltamusklene). I tillegg trener du kjernemuskulaturen.

Push ups er faktisk mye mer effektivt for magemusklene enn for eksempel benkpress. Dette er altså en super øvelse med egenvekt du får veldig mye ut av, og som kan spare deg for litt tid i en travel økt.

Å utføre push ups kan både gjøres på knærne og på tærne. Her er noen vanlige feil du bør styre unna.

Armhevinger på knærne med føttene oppover

Å ta push ups på knærne er et godt alternativ til push ups på tærne. En vanlig feil mange gjør er at de løfter føttene oppover, noe som er forståelig siden det kan gjøre øvelsen en smule enklere.

Ved å gjøre dette belaster du kneskålene. Over tid kan dette føre til småskader. Kroppen din blir også mindre stabil og du bruker unødvendige krefter på å holde balansen. Du skal ha fokus på å dytte fra med armene, ikke holde balansen.

Løsningen: Skinnlegg mot gulvmatta

Plasser føttene ned på bakken med vristen ned. Nå vil skinnbeinet ha kontakt med gulvet, så slipper du å slite ut kneskåla di. Kneet og tærne blir balansepunkter som hjelper deg til å gjøre øvelsen riktig.

Glem sidestilte armer mot skuldre og bokstaven T

Det er lurt å ha armene på linje med skuldrene så kroppen er formet som en T. Men hvis dette utgangsposisjonen fører til at du ikke klarer å gjennomføre øvelsen kan du justere litt her.

Løsningen: Pilspissen

Ved å tenke at armene skal forme en omvendt V eller en pilspiss vil du oppleve at øvelsen går lettere.

Med denne posisjonen ligger hendene på linje med brystmusklene og vil føre til at brystmusklene faktisk tar over mye av jobben, samtidig som skuldermusklene hjelper deg med å stabilisere.

Ved å gjøre armhevinger på denne måten vil du raskere kunne gå fra å gjøre øvelsen på knærne til å gjøre øvelsen på tærne.

Nødløsningen for deg som sliter med å komme opp på tærne

Start med strake armer i pushup-posisjon og brems kroppen ned mot gulvmatta. Når du nærmer deg gulvet lar du knærne og lårene treffe gulvmatta først for å gi avlastning. Skyv deg selv opp til du har strukket ut armene

Det er enklere for musklene dine å bremse enn å skyve fra, dette er derfor en fin inngang for deg som sliter med vanlige pushups.

Dette kalles eksentrisk trening, som da er det motsatte av konsentrisk trening.