Magasinet

Hvorfor bør du trene styrke?

Det kan tilsynelatende virke som vi trener mye styrketrening, men nasjonale kartlegginger viser at kun én av fem nordmenn følger anbefalingen fra Helsedirektoratet om å trene styrke minst to ganger i uken (helsedirektoratet.no). Så hvorfor bør du trene styrke?

Vi må ikke bli sterke som en bjørn, men sterk nok til å fungere godt i den hverdagen vi ønsker oss. Her deler vi våre råd, sammen med 5 gode grunner til å innføre styrketrening i din hverdag!

Helsedirektoratet lanserte i 2014 oppdaterte anbefalinger på fysisk aktivitet for voksne og eldre:

  • Voksne bør være fysisk aktive med minimum 150 minutter moderat intensitet per uke eller minimum 75 minutter med høy intensitet per uke.
  • Øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper bør utføres to eller flere dager i uken.

46 % av personer i aldersgruppen 16 år og eldre oppgav i 2019 at de har drevet med styrketrening det siste året.

- SSB (levekårundersøkelsen)

Tren styrke uansett alder

Uansett alder bør vi trene styrke regelmessig. Personer i aldersgruppen 50 år og oppover, vil  ha en reduksjon i muskelstyrke. Derfor vil styrketrening ha en positiv effekt på å bevare både styrken og muskelmassen i kroppen. 

Fysioterapeut og personlig trener, Hilde A. Sandvoll, mener 50- og 60-åringer, vil har større behov for styrketrening for å kunne ha en funksjonell hverdag, enn gjerne personer i 30- eller 40-årene.

personlig trening grupper

Når vi blir eldre er det ikke er utholdenheten vår som settes på prøve, men heller styrken vår som blir utfordret gjennom hverdagslige aktiviteter; fra å bære handlenett til å gjøre husarbeid.

Visste du at to tiårs tap av styrke og muskelmasse hos eldre kan gjenvinnes etter kun to måneder med styrketrening?

helsedirektoratet.no

5 GRUNNER TIL Å TRENE STYRKE

  1. Muskelmassen reduseres gradvis desto eldre du blir og det blir mer fett mellom muskelfibrene. Jevnlig styrketrening forebygger tapet av muskelmasse. 
  2. Styrketrening bidrar til og forebygging og behandling av livsstilssykdommer som diabetes, fedme, metabolsk syndrom, hjerte- og karsykdommer.
  3. Selv moderat styrketrening reduserer risiko for skader. Du behøver altså ikke løfte veldig tungt, veldig mye eller veldig teknisk avansert. Finn noen basisøvelser for bein, overkropp og rygg.
  4. Økt muskelmassen bidrar til å beskytte indre organer i kroppen din og gir bedre forbrenning.
  5. Forebygger muskel og skjelettplager, og reduserer risikoen for beinskjørhet. 

Hvor ofte bør du trene styrke?

Helsedirektoratets anbefalinger er her en god rettesnor. Rådet om muskelstyrkende aktiviteter skal inngå i anbefalingene om 75-150 minutters aktivitet i uken.

- Man kan starte med 2 x 30 minutter i uken, anbefaler Hilde A. Sandvoll.

Kettlebell styrketrening hvorfor trene styrke

Med litt tålmodighet, realistiske målsetninger og et oppsett av gode basisøvelser vil du etter kort tid kunne se resultater. Vi i Family Sports Club anbefaler deg å søke hjelp av en personlig trener (PT) for en trygg og god start. Hos Family Sports Club finner du PT’er med ulik spesialisering og nivå slik at du finner en trener som passer akkurat deg! 

Styrketrening gir ofte betydelig økt muskelstyrke, alt fra 20-30 prosent. Evnen til å øke styrke og muskelmasse endres i liten grad gjennom livet, til tross for at vi blir eldre.

Jeg anbefaler alle å trene styrke regelmessig, dette vil bidra til å bygge opp både grunnstyrke og balanse. I tillegg garanterer jeg at du får mer glede av aktiviteter i hverdagen ved å bli #hverdagssterk. Det som kreves av deg, er helt enkelt at du gjør to ukentlige styrkeøkter til en del av din livsstil!

- Hilde A. Sandvoll