Magasinet

Helsegevinsten av styrketrening: 5 gode grunner til å trene styrke

Å trene styrke er ikke kun for de som vil løfte tungt og få svære muskler. En sterk kropp gir nemlig viktige helsegevinster.

Styrketrening er undervurdert og underkommunisert

Det er er viktig at folk får vite mer om hvilke effekter styrketrening har på kroppen. I følge NORSTAT kjenner nemlig 8 av 10 til anbefalingen om at det er bra med 30 minutter daglig med fysisk aktivitet som får fart på blodomløpet. Til forskjell har kun 4 av 10 hørt om at også styrketrening bør få plass på timeplanen.

Disse tallene kan være med på å forklare at muskelplager står for over 40 prosent av alle sykemeldinger i Norge. Trolig kan styrketrening forebygge og behandle mange av disse plagene.

Reduserer risiko for livsstilssykdommer

Eksperter er enige om at bred midje er en betydelig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer, diabetes, og metabolsk syndrom. Det er også et tegn på overvekt, inaktivitet og liten muskelmasse. Effektiv styrketrening vil bidra til at å krympe midjemålet og øke muskelmassen.

Styrketrening er bra hele livet

God helse i oppvekst, ungdom, voksenlivet og alderdom viktig. Det er nøkkelen til en aktiv pensjonisthverdag med energi til reise og bråkete barnebarn om man er heldig å oppleve det.

Å bygge et godt fundament på veien, samt opprettholde muskelstyrken når du har kommet deg litt opp i årene er en god investering. Belønningen av en sterk kropp med god bevegelighet er at du blir langt mindre skade- og plageutsatt.

Fem gode grunner til å trene styrke

  1. Selv moderat styrketrening reduserer risiko for skader. Du behøver altså ikke løfte veldig tungt, veldig mye eller veldig teknisk avansert.

    Finn noen basisøvelser for bein, overkropp og rygg. Det finnes mange gode øvelser som gjør jobben.

  2. Du forebygger tap av muskelmasse. Muskelmassen reduseres gradvis desto eldre du blir og det blir mer fett mellom muskelfibrene.

    Jevnlig styrketrening er den eneste oppskriften mot dette.

  3. Styrketrening bidrar til forebygging og behandling av livsstilssykdommer som diabetes, fedme, metabolsk syndrom, samt hjerte- og karsykdommer.

  4. Økt muskelmasse beskytter indre organer og gir bedre forbrenning.

  5. Forebygger muskel og skjelettplager, og reduserer risikoen for beinskjørhet.