Magasinet

5 måter å måle resultater på trening

Trening er en effektiv måte å forbedre helsen på, både fysisk og mentalt. Men hvordan vet du om treningen du gjør, faktisk fungerer? Å måle resultater er avgjørende for å se fremgang og holde deg motivert. Det finnes mange måter å måle resultater på trening, og det kan være vanskelig å vite hvilken som er best for deg. Her deler vi fem måter å måle resultater på trening!

Bruk en treningsdagbok til å måle resultatene

Du kan bruke en klassisk notatblokk, notater på mobilen eller app. Det viktigst er at du skriver ned øktene dine, slik at du kan måle fremgangen din over tid. Du bør inkludere øvelser, hviletid og dagsform. Lag gjerne et fast oppsett for treningen din, med øvelsene du skal gjøre, sett, repetisjoner, og vekt. Dette kan hjelpe deg å planlegge treningen din og å sørge for at du får gjort det du ønsker. Her er 5 måter å måle resultater på trening:

1. Kroppssammensetning

Måle kroppsfettprosenten din ved hjelp av en bioimpedansanalyse eller DEXA-scan, eller ta mål av midjemålet ditt. Dette kan hjelpe deg å se om du er i ferd med å miste fett eller øke muskelmasse. Du kan bestille Tanita kroppsanalyse på ditt Family-senter. Tanita kroppsanalyse er en vekt som måler:

  • Muskelmasse, og muskelmasse fordeling.
  • Vieceralfett, fettvevet som omgir de indre organene i bukhulen.
  • Væskebalanse
  • Fettmasse og fett prosent
  • Hvileforbrenning

2. Styrke

Test styrken din ved hjelp av øvelser som knebøy, benkpress eller pull-ups. Dette kan hjelpe deg å se om du er i ferd med å øke styrken din. Når du loggfører økten pass på å inkludere navnene på øvelsene, antall sett og repetisjoner, og vekten du bruker. Dette kan hjelpe deg å se fremgangen din over tid, og til å justere treningen din etter hvert som du blir sterkere. Dersom du ønsker å gjøre en makstest eller få skreddersydd treningsprogram for å bli sterkere kan vi anbefale å investere i PT. Les mer om vårt PT-tilbud her!

3. Kondisjon

Måle kondisjonen din ved hjelp av øvelser som løping, sykling eller roing. Dette kan hjelpe deg å se om du er i ferd med å øke kondisjonen din.

4. Fleksibilitet

Måle fleksibiliteten din ved hjelp av øvelser som sitte-reach eller Schober-test. Dette kan hjelpe deg å se om du er i ferd med å øke fleksibiliteten din.

5. Følelsen av velvære

Før notater om hvordan du føler deg! Noter hvordan du føler deg før og etter treningsøkten, dette kan hjelpe deg å se hvordan treningen påvirker din generelle velvære og humør.

Det kan være lurt å føre dagbok over hvordan du føler deg fysisk og mentalt etter hver trening. Dette kan hjelpe deg å se hvordan treningen påvirker din generelle velvære og humør. Noter også ned hviletiden. Noter ned hviletiden mellom settene, dette kan hjelpe deg å se hvor intens økten var og hvordan kroppen din reagerte på det.

Hvilke metode du velger avhenger av dine individuelle mål og treningsnivå.

Hvor ofte måle resultatene?

Uansett hvilke 5 måter å måle resultater på trening du velger, så er det viktig å være tålmodig. Det kan ta tid å se resultater og det er viktig å være nyte prosessen og ikke sammenligne seg med andre. Du bør ha realistiske forventninger til resultatene. Vi anbefaler å måle resultatene dine regelmessig, for eksempel hver 4 uker, for å se hvordan du utvikler deg over tid.